Abruzzo omegn

Abruzzo, der ligger midt på den italienske støvle ud til Adriaterhavet, bliver af mange opfattet som værende Italiens bedst bevarede hemmelighed, da området ikke er overfyldt med turister og boligpriserne endnu er forholdsvis lave. Abruzzo kan både tilbyde flotte badestrande, imponerende bjerge, smukke dale,  et bølgende og frodigt landskab med tæpper af olivenlunde, frugtplantager og vinmarker.
Det er det ideelle sted for folk, der elsker Italien og den italienske kultur. Om Abruzzo bliver det nye Toscana må tiden vise.

Også skisport kan lade sig gøre. Her kan man stå på ski om vinteren med udsigt til Adriaterhavet, hvor man soler sig på stranden om sommeren.

Abruzzo er et tænksomt indadvendt hyrdeland. med mange rolige steder, hvor det vilde naturlandskab har stor indflydelse. Abruzzos bagland domineres af den frodige Appenniner bjergkæde, hvor Italiens sidste vildmark ligger. Det højeste punkt er Grand Sasso (2912 m.o.h.). Store dele af Abruzzo er dækket af endeløse strækninger af skov.  Det er først og fremmest naturoplevelserne, som trækker turister til området. 

I højlandet finder man en befolkning, der materielt er forholdsvis fattige og som holder fast i gamle traditioner og et stille liv i naturskønne omgivelser.

Regioner, Provinser og Kommuner

Italien er administrativt delt op i 20 regioner, 107 provinser og 8.101 kommuner.
5.446 af de italienske kommuner har under 5.000 indbyggere. Kun 11 ud af 58 millioner italienere bor i de små kommuner. Morterone i Lecco-provinsen ved Comosøen er Italiens mindst folkerige kommune med kun 32 indbyggere (tal fra august 2008).

Abruzzoregionen er geografisk placeret i mellemitalien kun 1-2 timers kørsel fra Rom. I 1960'erne åbnede motorvejsforbindelser til Rom, Bologna og Bari. Senere åbnede også en 10km lang tunnel gennem Gran Sasso massivet, som åbnede regionen mod det nordlige Italien og Europa.

De 20 regioner; Abruzzi (Abruzzo) (tidligere delt i to – deraf flertalsformen), Apulien (Puglia), Basilicata, Calabrien (Calabria), Campania, Emilia-Romagna, Lazio, Liguria, Lombardiet (Lombardia), Marche, Molise, Piemonte, Toscana, Umbria, Veneto.

Aostadalen (Valle d'Aosta), Friuli-Venezia Giulia, Sardinien (Sardegna), Sicilien  (Sicilia) og Sydtyrol(Trentino-Alto Adige), har en særlig autonom status.

Abruzzo grænser mod nord til Marche, mod vest til Lazio og mod syd til den endnu mindre region Molise, og mod øst til Adriaterhavet med 129km kyststrækning.

Abruzzo er inddelt i fire provinser: Aquila, Chieti, Pescara og Teramo. Hovedbyen er L'Aquila som har 64.000 indbyggere.

Med undtagelse af Aosta-dalen er alle regioner inddelt i provinser Under provinserne er kommunerne det næste trin i forvaltningen.

Strande

Trænger man til en dag med afslapning, sol, strand og vand er en tur til Adriaterhavskysten et must. Der er kun ca. 30 minutters kørsel til Pineto, hvor den meget velholdte, brede sandstrand og det lune hav er perfekt til en dag i lavere gear.

Byen er forholdsvis ny og bærer præg af at være et feriested. Der er mange italienske turister i sommermånederne, hvor byen derfor er et livligt sted med marked om aftenen og gøgl for børnene, bl.a. i form af et lille omrejsende tivoli. Pineto har en vidunderlig lang sandstrand, hvor man kan vælge enten at leje liggestole eller benytte den offentlige strand.

Hvis man får det for varmt eller bare har lyst til at tage på en lille udflugt, kan man besøge den lille by Mutigniano med de sjove vægmalerier eller den lidt større by Atri. De ligger begge køligt i de kønne bjerge bag Pineto.

Strandene i nordabruzzo er kendt for at være de mest børnevenlige i Italien, da sandbunden er meget fin, vandet rent og strømmene svage. Stranden er i høj udstrækning privat - hvilket betyder at man skal regne med at betale for leje af en liggestol og parasol - men dele af den er offentlig (gratis), og her kan man selv medbringe udstyr, hvis man ønsker det.

Hvis man bare skal have en dukkert tager det kun godt 20 minutter fra Collecorvino til Pescara, men der er larm og mange mennesker.

Silvi Marina og Pineto, de to bedste badebyer, er to meget charmerende byer med et helt særegent og lokalt præg. Der er selvfølgelig masser af restauranter, parasoller, superstrande m.v., men derudover er der en meget flot og hyggelig strandpromenade, hvor man især om aftenen kan møde det lokale liv. Desuden er det lokale marked i Silvi (hver torsdag) en god og spændende oplevelse.

Kysten i den sydlige del af Abruzzo er mere rå og utæmmet, med klipper og stenstrand. Her kan man snorkle i det turkise vand, sejle i havkajak, eller gå tur i naturreservatet bag stranden.

Naturparker og bjerge

Abruzzo har ca. 30% af sit areal dækket af fredede naturparker og her findes nogle af Apeninnernes højeste bjergtinder Gran Sasso (2912 m) og La Maiella (2793 m) samt Europas sydligste gletscher, Il Calderone. Over halvdelen af territoriet er over 500 m.o.h. Her findes stadig uberørt natur, og hyrder der vogter fårene på nøjagtig samme måde som for flere hundrede år siden. Derudover findes dybe kløfter og dale, nationale og regionale naturparker. I Abruzzo oplever man naturen på naturens betingelser og regionen bliver af de indfødte kaldet "Europas grønne hjerte". Er man heldig kan man se ulve, brune bjørne, vildsvin, hulepindsvin, ørne og mange andre spændende dyr.

Skisport

Der er flere alpine skisportssteder i Abruzzo – de fleste ligger inden for 40-75 minutters kørsel fra Collecorvino. Abruzzo er desuden langrendsportens mekka i Italien.

Der findes utallige løjper forbundet over hele regionen; Campo Felice-Rocca di Cambio, Campo Imperatore, Campo di Giove/Mount Maiella, Cappadocia - Campo Rotondo, Ovindoli, Passo Lanciano/Majelletta, Pescasseroli, Pescocostanzo, Pizzoferrato, Prati di Tivo, Prato Selva, Roccaraso-Rivisondoli, Scanno, Tagliacozzo - Marsia.

Campo Imperatore ligger nordøst for L’Aquila i Parco Nazionale del Gran Sasso Monti della Laga og er nok det skisportssted der ligger tættest på Collecorvino.

Campo Felice-Rocca di Cambio ligger syd for L’Aquila og nord for motorvejen A25 mod Rom.  

Passo Lanciano/Majelletta ligger i den nordlige del af Parco Nazionale delle Maiella og syd for Chieti.

Campo di Giove/Mount Maiella ligger i på den vestlige side af Parco Nazionale delle Maiella i nærheden af Sulmona

Roccaraso-Rivisondoli ligger i den sydlige del af Parco Nazionale delle Maiella