Teramo-provinsen i Abruzzo-regionen
Teramo

Teramo Provinshovedstad er en blændende kunstby. Dens ærefulde fortid bevidnes af de meget smukke seværdigheder, der gør den til et betagende sted, der absolut skal ses. Midt i det rige historiske centrum rejser Domkirkirken sig imponerende. Domkirken er helliget til Santa Maria Assunta og San Berardo. Der er talrige arkæologiske udgravninger, der vidner om den storhed, der allerede fandtes i Romertiden, især under Hadrians kejserdømme.

   

Abruzzo farming foregår i Abruzzo Teramano, dvs. i den del af Abruzzo, der strækker sig mellem kysten og bjergene af den nordøstlige side af regionen, med Teramo by med omkring 50.000 indbyggere, der er provinscenter for denne del af regionen. Teramo i Abruzzo er interessant for de romerske ruiner, kirker og bygninger, byen består af. Moderne butikker for italienerne, dvs. med de autentiske varer uden snyd for turister, åbner sig til kunder langs den befærdede Corso (hovedgaden): hele byen ”passagerer” langs Cordo, frem og tilbage, arme i arme, fra kl. 18.00 til kl. Næsten 20.00, når alle skal hjem til Cena (aftensmaden.)

 

Castelli

Castelli er en charmerende middelalderby som hænger i spektakulære omgivelser på bjergsiden Monte Camicia i den syd-østlige del af naturreservatet Parco nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga.


Byen er kendt for sin håndlavede keramikproduktion, som går helt tilbage til omkring år 1000, hvor en gruppe benedektinermunke startede de første værksteder i byen. Senere, omkring år 1500 kom Castelli på landkortet da flere familier fra byen konkurrerede om at levere de smukkeste keramikarbejder til det europæiske hof.

Dens værdifulde genstande kan beundres på adskillige italienske og udenlandske museer som Victoria & Albert Museum og British Museum i London, Ermitagemuseet i Sankt Petersburg. Man bør besøge: Museo della Ceramica, l’Istituto d’Arte, la Chiesa di San Donato, som med sin majolika loft fra 1400 blev defineret som "Det Sixtinske kapel i majolika", de utallige forretninger, hvor der fremstilles og males keramikvarer i hånden, og hvor man kan købe genstande af høj kunsthåndværker standard. En enestående anledning til at bringe noget med hjem der er af værdi, hvad enten det skal være traditionelt eller moderne.

I dag er den idylliske landsby oplagt til et par timers ophold med besøg i de mange charmerende keramikværksteder/butikker. 1 km fra byen ligger San Donato kirken, hvis loft og gulv er belagt med antikke håndmalede keramikklinker - naturligvis fremstillet i Castelli!

Colline del Ducato vinvejen

Vinvejen strækker sig over de bakkede områder af Teramo-provinsen, som en gang tilhørte hertugdømmet Acquaviva di Atri. I dag er disse områder meget optaget af en lovende vinfremstillings virksomhed som i 1992 førte til 2 Doc godkendelser: Montepulciano d'Abruzzo og Trebbiano d'Abruzzo.

Rejsen starter i Giulianova, som er et vigtigt centrum for sommer strandferie og hvor en stor del af produktiviteten ligger i fiskeindustrien. Den øverste del af byen gemmer på vigtige kunsteriske bygninger, som Duomo di S. Flaiano (1470) og Convento dei frati Cappuccini (Cappuccini munkekloster), mens der i dens landområde, fuld af vinstokke, findes mange små virksomheder som sælger udmærkede hvidvine fremstillet af Trebbiano druer.

Efter Mosciano Sant'Angelo, som er en flittig by, der ligger på en bakke, tæt ved Giulianova, møder man Notaresco (som er et vigtigt center for produktionen af Montepulciano d'Abruzzo), der udviklede sig omkring Civitello (en interessant fæstningsby).

Vejen drejer så mod havet og ankommer til Roseto Degli Abruzzi, et sted som har to sider: på den ene side er den en moderne turistisk bade- ferieby, og på den anden side også et vigtigt center for fremstillingen af vin, især fra bakkerne i det indre af landet. Ca ti km. fra Roseto, ligger Montepagano, kendt for sin Messe for de regionale typiske vine, som finder sted i måneder juli og august. Byen er en vidunderlig terrasse ved havet og tilbyder også gæsterne et interessant museum om gammeldags landbrugs civilisation.

Når man kører mod syd, ad SS. 16 Adriatica, kommer man til Pineto, som er en anden livlig produktionsby for Montepulciano d'Abruzzo, der fremstilles i to versioner: Rosso e Cerasuolo. I Pineto, drejer vinens vej igen ind mod det indre af landet, hvor de karakteristiske lerdannelser, som hedder "calanchi" viser at man er ankommet til det skønne Atri. Atri er en by af meget gammel oprindelse og gemmer som sådan, på så mange rester fra middelalderen og renæssancen, at det gør denne by til en af de mest interessante kunsthistoriske byer i Abruzzo. Dens guldalder kom under Acquaviva dynastiet, som var den familie, der regerede her indtil slutningen af 1700. Cattedrale S. Maria Assunta, er et ekstrem eksempel på middelalderens arkitektur og den gemmer indvendigt på malerier af Andrea de Litio (1450), Den er kendt som den største samling af malerier fra Rænessancen i Abruzzo, og er et af de monumenter, som ikke bør glemmes når man kommer til denne by.

Dumoen i Giulianova
Links