Oliven i Abruzzo
Oliven på Collecorvino omegn
Når vi står på tagterrassen i Collecorvino kan vi se oliventræer næsten så langt øjet rækker. Nabobyen Loreto Aprutino er en af de førende oliven-områder i Abruzzo - og selvsagt er der også et museum (husk at tage højde for siestaen når I besøger museet).

"Loreto Aprutino" Olivenbyen

I Abruzzo møder man stort set kun italienere – eller turister som har italienske rødder – og vi kan nok ikke komme uden om, at det til tider er interessant at møde en dansker. Liset Nyland [1] bor sammen med Pino Ciammetti og børnene I Loreto Aprutino, Contrada Sablanico 12, hvor de blandt meget andet dyrker oliven i de skønneste omgivelser.

På Liset´s hjemmeside [2] kan du læse: ” Produktion af ekstra jomfru olivenolie er en 1000 år gammel tradition i bakkerne omkring Loreto Aprutino. Det milde og ventilerede klima har altid givet en god olivenhøst med frugter af høj kvalitet.

Arkæologiske fund bekræfter eksistensen af et presseri dateret tilbage til romertiden. Siden har forskellige skriftlige kilder fra 1500-tallet og fremover bekræftet den sociale og økonomiske rolle som olieproduktionen har haft i området.

I årene omkring 1850 var olien fra Loreto-Aprutino kendt i store dele af Italien for sine kvaliteter, og byens handlende, de såkaldte "vetturali" ville laste deres muldyr eller slæder med lædersække fyldt med den gyldne væske for at drage til Rom, Bologna og Mantova med salg for øje. Omkring år 1900 blev den kendt i hele Europa ved guldmedaljen i Paris, tildelt en af datidens presserier: Baldini Palladini.

Anerkendelser tildeles også den dag i dag, hvor olieproduktionen stadig tegner landsbyens identitet på trods af, at landbruget er inde i en økonomisk krise. Loreto Aprutino har ca. 7000 indbyggere, omkring 1100 registrerede landbrug og 16 presserier. Cirka 30% af kommunens samlede landbrugsareal er tilplantet med knap 400 000 oliventræer.

Hele Loreto komune falder indenfor produktionszonen med Dop-klassifikationen (Denominazione d'origine Protetta) Aprutino-Pescarese. I Loreto Aprutino findes dog kun enkelte store cooperativer af ekstra jomfru olivenolie, som desuden eksporterer meget lidt til udlandet. Langt de fleste producenter er familiebrug, som primært sælger til venner og bekendte og kun i løs vægt, dvs. man medbringer selv sine beholdere og køber ind til sin families årsforbrug, typisk omkring 30 liter ekstra jomfru olivenolie".



Hvad er en kvalitets-olie?
Liset Nyland [1] skriver endvidere: "Man kan læse diverse meninger om olivenolies og ekstra jomfu olivenolies ernæringsmæssige karakteregenskaber, og ofte forveksles de to typer olie med hinanden. Så hvad er egentlig forskellen?


En almindelig OLIVENOLIE er en typisk fremstillet af overmodne, nedfaldne eller syge oliven, som har gennemgået en industriel oparbejdning. Herved opnås en smagsmæssigt neutral olie. Denne tilsættes noget jomfru olivenolie (som er lavet på samme måde som ekstra jomfru olivenolie, men ikke opfylder kvalitetskravene til en ekstra
-betegnelse) for at give det færdige produkt lidt af den karakteriske olivensmag. OLIVENOLIE er derfor at betegne som et fedtstof på linie med andre typer olier udvundet af frø eller kerner ved anvendelse af organiske opløsningsmidler.

En EXTRA JOMFRU OLIVENOLIE er udvundet direkte fra frugtkødet på olivenfrugterne og udelukkende ved anvendelse af mekaniske metoder med rent vand som det eneste tilsætningsstof. Den skal opfylde
nogle specifikke krav til sin kemiske sammensætning og testes ved et smagspanel på det lokale handelskammer.

 

Hvis handelskammerets smagspanel siger god for olien, gennemgår den en kemisk analyse på et godkendt laboratorium. Her testes den primært for at bekræfte, at der er tale om et genuint produkt, som ikke har været udsat for fusk som f.eks. tilsætning af industrielt oparbejdet olie.

De vigtigste kvalitetsparametre er: syreindhold, peroxidtal og indholdet af polyfenoler, deriblandt E-vitamin. Snyd afsløres blandt andet ved at måle tilstedeværelsen af trans-fedtsyrer, som ikke er naturligt forekommende i ekstra jomfru olivenolie. Industriens sidste nye påfund er tilsætning af olie udvundet af hasselnødderester, som er et industrielt spildprodukt og derfor meget billigt. Fedtsyresammensætningen ligner olivenoliens, og derfor kan den kemiske analyse kun afsløre hasselnøddeolien, hvis der er tilsat over 5 %. De forskellige forskningsinstitutter arbejder på sagen...

 

Hvad siger biologien?
Ekstra jomfru olivenolie er den eneste type olie, som udvindes direkte fra frugtkød, hvilket gør presning med mekaniske metoder muligt. Oliven-kernen indeholder en meget lille mængde olie, som bidrager med 1 % i det færdige produkt. Selv professionelle smagere kan ikke differentiere olie lavet på hhv. udstenede og hele oliven.

Hemmeligheden bag en olie af god kvalitet ligger i kvaliteten af det primære produkt. Oliven, som er sunde og hele, og som opbevares korrekt, vil ikke gære og degenerere så hurtigt efter plukningen og derfor give en olie med lavt syreindhold og peroxidtal.

Det naturlige syreindhold i olivenfrugten øges i takt med modningsgraden, men er normalt på mindre end 0.2 %. En ekstra jomfru olivenolie skal ifølge lovgivningen demonstrere et syreindhold under 0.8 %".