Efter at have haft huset i Abruzzo i 7 år havde vi besluttet os for at opleve efteråret
i Abruzzo og ikke mindst de lokale aktiviteter som på de kanter er vinhøsten og olivenhøsten. I år havde jeg aftalt med naboen at jeg skulle hjælpe til.
Området er præget af mange små brug, jordlodderne er små, tydeligvis som følge af opsplitning i forbindelse
med arv gennem generationer. Topografien er bakket, meget bakket med stejle skrænter der er overordentlig besværlige bare at gå på. Det betyder at markarbejdet sker ved hjælp af de uundværlige støjende bæltekøretøjer.
Men hatten af for arbejdet er besværligt og uhyre tidskrævende.
For både vin– og olivenhøsten
gælder at det er familie projekter, forstået på den måde at familie og venner, unge og gamle trommes sammen når det gælder . Alle de små Pandaer står parkeret langs vejen og der snakkes, grines så det er
en fornøjelse.
På grund af de topografiske forhold kan olivenhøsten aldrig blive økonomisk rentabel i det område.
Det er besværligt og hårdt arbejde, nettene hvor oliven bærrene samles op lægges ud under træerne, men ofte skal nettet også hænges op for at undgå at bærrene fortsætter ned af bakken og løber
ud af nettet!!
Man kan spørge, hvorfor så ikke bruge fremmed arbejdskraft? Det sker selvfølgelig også, men ifølge
bønderne selv, forsvinder det økonomiske udbytte fuldstændig.
Efter bærrene er afleveret på den lokale oliemølle
går der ca. 14 dage før man får den færdig olie tilbage. Vi kender alle olivenolie, men denne første olie er lysegrøn, smager helt fantastisk på et stykke brød.